საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემია

ქართული ხორბლის კულტურა: ტრადიციები და რიტუალები

         იუნესკოს არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის დაცვის შესახებ კონვენციის ფარგლებში შექმნილ არამატერიალური კულტურული მემკვიდრეობის წარმომადგენლობით სიაში „ქართული ხორბლის კულტურა: ტრადიციები და რიტუალები“-ს შეტანის მიზნით ქართველ მეცნიერთა მიერ ქვეყნის მასშტაბით ჩატარდა მნიშვნელოვანი საძიებო სამუშაოები: ხორბლის (ადგილობრივი ჯიშების) მოყვანასთან, მოვლასთან და გამოყენებასთან დაკავშირებული დღეისათვის არსებული ტრადიციული სოციალური პრაქტიკების, ბუნებისა და სამყაროს შესახებ ცოდნის, ზეპირსიტყვიერების ნიმუშებისა და გამოხატვის ფორმების, ენის, ადათ-წესებისა და ჩვეულებების, რიტუალებისა და დღესასწაულების, ფოლკლორისტრადიციული ხელოსნობისა და საშემსრულებლო ხელოვნების ასევე მათთან დაკავშირებული ინსტრუმენტების, საგნებისა და კულტურული სივრცეების შესახებ

       სამიწათმოქმედო წეს-ჩვეულებები: ზაფხულში მოსავლის აღება-დაბინავება,   გაზაფხულის და შემოდგომის ბუნიობაზე ხვნა-თესვა

         სარიტუალო პურების ცხობა: ზაფხულის ათნიგენობაზე და ყველა სხვა დღესასწაულებზე; საჯანმრთელო პურები (ბასილები), ბედის კვერები და სხვა ხორბლით დალოცვები სხვადასხვა დღესასწაულებზე და ხორბლის გამოყენება რიტუალებში.

      მასალები (სამეცნიერო სტატიები) შეგიძლიათ იხილოთ ბმულზე / სტატიები .

      

...    თბილისი,1002, ივანე ჯავახიშვილის N51; ტელ.: (+995 32) 291 01 14; 296 03 00;  294 13 20;

ელ-ფოსტა : info.gaas.georgia@gmail.com